DIA DE LES ESCRIPTORES

publicado en: igualdad | 0

No, a la guerra

A l’octubre es commemora el dia de les escriptores, una iniciativa que va ser impulsada el 2016 per la Biblioteca Nacional d’Espanya (BNE), la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries (FEDEPE) i Clàssiques i Modernes, Associació per a la igualtat entre dones i homes (CyM). Aquesta commemoració té lloc el 15 d´octubre, onomàstica de Teresa de Jesús i es celebra el primer dilluns després d’aquesta data.

Es fa amb la intenció de posar en valor l’obra de les escriptores tantes vegades oblidada o infravalorada. Des d’aquell any els actes es difonen per tot el país, a centres escolars i culturals, a les biblioteques de diverses ciutats com és el cas de la Biblioteca General de Gandía que, dins dels actes de la tardor literària, va convocar un públic participatiu perquè llegís un text de la seva autora preferida sota el lema proposat per la BNE aquest 2022: Abans,durant i després de les guerres.

L’acte va ser dinamitzat i conduït per Rosa Mascarell-Dauder i les escriptores i poetes Vicenta Llorca, Isabel Canet, Marina Mulet, Estel Vórima i jo mateixa. Va ser una tarda literària emotiva que va comptar amb la participació espontània del públic lector que es va animar a llegir els fragments de les seves autores preferides. En el meu cas, vaig recordar Maria Zambrano i la seva vida vinculada a la tragèdia de la guerra civil espanyola i també vaig llegir l’article que vaig escriure per al diari Levante  davant la invasió d’Ucraïna per les forces russes el 17 de març d’aquest mateix any.

L’article es titula NO, A LA GUERRA va ser publicat el 5 d’abril de 2022 i es pot consultar en:

https://www.levante-emv.com/opinion/2022/03/05/guerra-63478538.html
https://amparozacares.com/no-a-la-guerra/

COMPARTIR