COLECTIVA PORTAL DE IGUALDAD ACCIÓ MES DE MAIG 2021

publicado en: arte, feminismo, igualdad | 0

Fuente LOS OJOS DE HIPATIA el 25 de mayo de 2021

El passat dia 18 celebrarem el Dia Internacional dels Museus i la Colectiva Portal de Igualdad des de la web del MACVAC i  en col·laboració amb la directora del museu Rosalia Torrent Esclapés, recordàrem l’artista Hannah Höch a través d’un vídeo que recull alguns dels seus extraordinaris fotomuntatges. Proposta audiovisual que forma realitzada i dissenyada per Manola Roig, membre de la col.lectiva i que forma part del seu treball: En femení singul_Art. Recuperant el talent de les dones artistes. 

1 minut d’art Hannah Höch març2021 – YouTube

Portal d’Igualtat / Portal de Igualdad – MACVAC

D’altra banda i com cada mes des del passat octubre del 2020 la Colectiva Portal de Igualdad, torna a realitzar una nova acció per a convocar i donar difusió a la demanda d’un Espai per a dones amb la creació d’un #PortalDeIgualdad als Museus i Centres d’Art per reivindicar una gestió museística que incorpore models efectius d’actuació més justos i igualitaris. Este mes  la Colectiva estrena mitjà de comunicació per a donar-li difusió al projecte. Gràcies a la col·laboració de Ràdio Malva que ha obert els seus micros i els ha donat veu.

El passat dijous dia 27 algunes de les membres de la col.lectiva Mau Monleón, Amparo Zacarés, Manola Roig, Celeste Garrido i Lillian Amaral, convidades per Oscar Garcia presentador del matinal ‘Sud’ de l’esmentada ràdio, vam poder presentar i explicar l’orige i les raons del projecte.

Des d’esta emissora, amb vocació de canal lliure, assembleari i obert per a donar veu a projectes de lluita i canvis socials, les convidades, acompanyades per Oscar Garcia amfitrió del matinal van parlar del seu projecte. Comença l’artista i activista feminista Mau Monleón, parlant del projecte Portal d’Igualtat i del Manifest a favor de la creació en les webs dels museus del portal, així com de la gestació del projecte artístic, origen de la proposta.

A continuació Amparo Zacarés, escriptora i crítica d’art,  explicà la importància del relat escrit del projecte i com és d’important que arribe no només als mitjans de comunicació d’àmbit social sinó també a l’àmbit acadèmic que li donen presencia al projecte en la universitat. Ens parlà de la formació de la Col·lectiva i dels tres eixos principals que la conformen: diversitat cultural, transnacionalitat i educació, museístic i universitat.

Immediatament després Manola Roigartista multidisciplinària, va intervindre contant la importància de la creació d’un diari intern que conserve la memòria del Projecte per al futur, per a la realització de noves propostes. A través d’eixe Diari la Col·lectiva deixa constància de les accions realitzades, arxivant i tot el material relacionat amb estes. El tarannà trasmèdia i de divulgació del projecte fa que el material conservat siga divers i variat en forma i contingut perquè les accions es realitzen a través de diferents mitjans; xarxes socials, premsa, i ara ràdio. I utilitza recursos escrits, gràfics i finalment orals. La recollida i cura de tot este material servirà per a destacar la importància del camí iniciat que té com a objectiu final: aconseguir la igualtat real als Museus i centres d’art contemporanis.

L’artista visual Celeste Garrido, contava en la seua intervenció el caràcter divers i multicultural de la mateixa Col.lectiva i del projecte: som un grup de dones i homes conscienciades. Som de diferents parts del territori nacional, però també transnacional i parlem diferents idiomes. Celeste Garrido amb una trajectòria artística dedicada a la recuperació i denúncia de la falta de referents femenins en l’art parlava també de la necessitat de la coeducació en l’ensenyament, que és també un dels objectius que acompanya el projecte.

I per a parlar del vessant transnacional del projecte Portal d’Igualtat l’artista audiovisual i curadora Lilian Amaral,  explicava les accions que des de l’altra part de l’oceà estan realitzant-se per a produir un canvi en la gestió dels museus i el nexe d’unió amb els objectius del projecte Portal d’Igualtat.  I  a més a més  va intervindre contant, des del Brasil,  el projecte internacional ‘Les dones canvien els museus. De la igualtat a l’equitat’.

El programa ‘SUD’ va estar conduit per Oscar García

AUDIO DEL PROGRAMA: https://archive.org/details/sud6127501

RADIO MALVA FM: http://www.radio-espana.es/embed/radio-malva-1050-fm-410282

COMPARTIR